top of page

Mijn schrijftips: ik ben ervan overtuigd dat dit iedere tekst sterker maakt

Is-ie dan eindelijk: de blog die ik al heel lang in mijn hoofd heb. Schrijftips voor beginnende schrijvers die het leuk vinden hun vingers over het toetsenbord te laten glijden of heel old school pen en papier pakken als ze een verhaal willen vertellen.


Alvast een kleine waarschuwing: ik hou me niet in. Ik deel in de komende blogs tips waarvan ik overtuigd ben dat het je creatieve tekst of blog beter maakt. Terwijl ik mezelf dit zie typen, besef ik me ook dat schrijven niet gaat om ‘regels’. Zolang je schrijft vanuit je diepste zelf en verrassend blijft is alles toegestaan. Nou, misschien niet álles…


Geen clichés (Maar, echt)


Alsjeblieft, gebruik geen clichés in je tekst. Probeer ze in ieder geval te mijden. Hoe lastig dat ook is. Als jij écht wilt schrijven, zie dit dan als een commitment. Het is jouw taak om mensen met je tekst te raken. Het is zonde om dan zinnen op te schrijven die al talloze keren zijn opgeschreven. Toen ik op de Schrijversacademie zat, kregen we een lijst met afgezaagde zinnen. No go’s zijn:


- Als paddenstoelen uit de grond


- De regen die met bakken uit de lucht valt


- De klant is koning


- Ik schrok me een hoedje


- In de pen klimmen


- Hoog in het vaandel


- Rillingen over de rug


- Tot over je oren verliefd


- Geen windeieren leggen (omg, te erg deze)


- Op de gevoelige plaat (deze staat echt op de zwarte lijst)


You get the picture. De beeldspraak is niet uniek, afgesleten en alles behalve origineel. Het verliest daardoor zijn kracht. Hoe je clichés kunt voorkomen? Dat brengt mij bij het volgende punt. Oeps, is dit een cliché zin? Ik ben ineens erg schrijfbewust.


(Tekst gaat verder onder de foto)Dooddoeners


Dat ik geen fan van clichés ben, is wel duidelijk. Door continu dooddoeners (want dat zijn het gewoon) in je tekst te verwerken, ga je de lezer niet in je verhaal trekken. Natuurlijk wil een cliché weleens érg zijn best doen om in je tekst te eindigen en kun je zo’n afgezaagde zin nou eenmaal niet voorkomen. Als je als schrijver maar je best doet ze te vermijden. That’s all I’m saying.


Zintuigelijk schrijven


Ik hoor je denken: maar hoe vermijd ik clichés? Door je zintuigen te gebruiken. Over dit onderwerp klim ik de volgende keer in de pen. Voel je ‘m? Precies. Ik ook niet. Ik zou liever willen zeggen: In mijn volgende blog deel ik mijn schrijvershart over zintuigelijk schrijven en laat ik mijn vingers opnieuw over de zwarte toetsen van mijn trouwe MacBook glijden. Oké, overdrijven is ook een vak.

bottom of page